Sneller scrummen: continuous delivery

Agile lijkt op weg naar zijn ultieme tempo: dagelijkse updates. De markt reageert vooralsnog huiverig. Maar is dat wel terecht?

In bedrijven waar digital een succesfactor is, is het essentieel om snel nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Mede de reden dat Lean-Agile bij veel bedrijven gemeengoed is geworden. In het optimale geval gebeurt het updaten van software in een dagelijkse cyclus; ook wel continuous delivery geheten. Hiervoor is echter een hoge mate van samenwerking nodig. En moet het ontwikkelen, testen en updaten volledig geautomatiseerd zijn. Geen gemakkelijke opgave, zij het dat de software direct na ontwikkeling al wel direct omzet oplevert.

Voorlopen

Een voorwaarde voor dit alles is een sterk modulaire architectuur, waarbij individuele delen zoveel mogelijk afzonderlijk kunnen worden aangepast en geupdatet. Denk aan een team dat continu de zoekfunctie van een internationaal opererende webshop optimaliseert. Zij kunnen op deze manier geheel zelfstandig een bijgewerkte versie live zetten. In meerdere landen. En indien dit goed werkt ook besluiten om deze elders uit te rollen. Doordat de nieuwe software onafhankelijk werkt van de bestaande zijn de risico’s bij livegang beperkt.

Dit kan echter alleen wanneer de ontwikkeling van de architectuur – en de systeembenodigdheden – altijd een aantal sprints voorlopen op de release van de nieuwe functies. Wat betekent dat de verbeteringen van je architectuur ook consequent vooruit gepland moeten worden. Waarbij niet alleen de nieuwe functionaliteit maar tevens het gehele systeem getest wordt.

Tussenstappen

Het is echter de vraag of alle systemen dit hoge tempo kunnen bijbenen. Vooral voor de bedrijfskritische systemen zal de overgang naar continuous delivery langer duren. Zo heeft een bank die een overboekingsapp wil lanceren, altijd nog te maken met een kernsysteem die niet zo maar uitgezet kan worden. Want dat brengt ook risico’s met zich mee. En zo zijn er vaak nog tal van koppelingen die je eerst moet traceren en ontkoppelen voordat je de testfase in gaat.

Verder zie je vaak dat niet alle externe partijen al Lean-Agile werken. Wat de drempel voor dagelijkse updates nog hoger maakt. Of dat het automatisch testen überhaupt nog in de kinderschoenen staat. Mede hierdoor zal het nog zeker twee jaar duren voordat continuous delivery breed ingezet zal worden.

Dit neemt niet weg dat het slim is om nu al stappen te zetten. Van de gebruikelijke tweemaandelijkse naar tweewekelijks actualisatie is er zo een. Behalve dat het je al snel veel omzet zal opleveren met minder risico, is het tevens een stimulans voor het ultieme proces: updates op dagelijkse basis.

*) Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het decembernummer van Emerce magazine (#154)