Lokatie awareness met wifi en geofence

Elke dag vertrouwen miljoenen mensen over de hele wereld op GPS en andere ‘global navigation satellite systems’ (GNSS) om te helpen bij het vinden van de juiste route terwijl men rijdt, vliegt, fietst of buiten wandelt. Echter binnen gebouwen zien we vele mooie toepassingsmogelijkheden maar we lopen telkens tegen de grenzen van de techniek aan. Want zodra je ergens binnen bent, dan kan de smartphone veelal geen verbinding maken met de gps satelieten waarmee hij zijn positie bepaalt. Er lijken echter een paar goede indoor oplossingen aan te komen.

 

Een nieuwe vorm van navigatie is op komst: op basis van draadloze wifi netwerken. Eind maart nam Apple het Amerikaanse bedrijf WifiSLAM over, dat een technologie ontwikkelde waarmee de telefoon aan de hand van wifisignalen zijn plaats kan bepalen. Smartphones kunnen locatie bepalen door de signaalsterkte van de wifizenders in de buurt te meten. Hoe sterker het signaal, hoe dichter de smartphone bij de zender is. Aan de hand van een eerder gemaakte kaart van wifizenders vindt de telefoon de locatie.  Die kaarten worden in Nederland bv geleverd door het bedrijf Skyhook. Wifizenders zijn inmiddels zo wijdverbreid dat er prima mee te navigeren valt. WifiSLAM die ook het kompas en de versnellingsmeter gebruikt in de smartphone benut, stelt dat zijn plaatsbepaling tot 2,5 meter nauwkeurig is.

 

Als de in-door plaatsbepalingstechniek wordt geïmplementeerd, evt.  gecombineerd met geofence (een virtueel hekwerk op basis van geo-coordinaten), en posities van wifizenders zijn goed  gedocumenteerd en toegankelijk, worden de mogelijkheden nog groter. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij navigatie in een ziekenhuis, station en warenhuizen. Dan kun je ook eindelijk op basis van je locatie bv automatisch in- en uitchecken bij NS. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Coupons

Met deze technieken wordt in-store awareness mogelijk; wie is er in mijn winkel of binnen x meter van mijn winkel ofwel wie is door het geofence gekomen? Deze mensen kunnen automatisch een kortingscoupon krijgen zonder dat een applicatie open staat. De gebruiker heeft uiteraard wel eerder aangegeven dat hij/zij op prijs stelt op een aanbieding van deze afzender.  Op dit moment kun je binnen Apple Passbook  je geselecteerde coupons opslaan. Op het moment dat je in de buurt van een  winkel bent waarvan je de coupon hebt geselecteerd, krijg je een push notificatie met een herinnering aan je coupon. Binnen Android is dat lastiger omdat er nog geen eenduidige placeholder is voor het bewaren van coupons.  Hier zal de retailer in z’n eigen app geofence lokatiebepaling met pushnotificaties moeten opnemen om hetzelfde te bereiken. De plaatsbepaling is nu nog op basis van GPS (en dus moet je buiten zijn) maar straks met goede indoor mogelijkheden kun je ook in de winkel mensen attenderen op meer…

 

Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op via info@QiQQER.com.