Mobile advertising, een serieus kanaal

In 2013 zullen we in totaal 70 miljard apps downloaden. 50% Android and 41% IOS apps. Per dag komen er 641 nieuwe apps in iTunes en Android 950 nieuwe apps bij.

Aangezien we gemiddeld 40 apps op onze smartphones gebruiken, is het belangrijk op te vallen tussen het enorme aanbod apps. Het is al lang niet meer voldoende om op review sites te worden genoemd.

Een van de mogelijkheden om direct aanwezig te zijn bij mobile gebruikers op het juiste moment, is mobile advertising. Onderzoek door Google wijst dat 82% consumenten mobiele apps opmerkt, 49% kijkt voor meer informatie, 27% contact opneemt met de adverteerder (The mobile movement study van Google).

Aangezien apps zeker op smartphones vele malen populairder zijn dan browsen, is in app advertising een nieuwe en effectieve manier van adverteren.

Traditionele media die ook een mobile presence hebben, bieden de mogelijkheid te adverteren in hun app. Over het algemeen zijn deze aanbieders duur en rekenen zij op een traditionele manier af, namelijk op basis van bereik.

Efficiënter, beheersbaarder en goedkoper is gebruik maken van Admob, het mobiele zusje van adwords of een ander mobile advertising network. Admob is verreweg het grootste, heeft een marktaandeel van 65 procent op mobile phones en 68% op tablets.

Admob plaatst een advertentie in een app zoals adwords dat op een site doet. Vervolgens rekent men af wanneer er op de advertentie wordt geklikt.

Admob biedt de mogelijkheid grof te targeten. Te denken valt aan device, land en category apps. Veel verder gaat de targeting niet. Wanneer u Admob inzet om uw apps te promoten, heeft u tracking software nodig. Met behulp van een stukje code, wordt de gebruiker vanaf het moment dat hij op de advertentie klikt tot de app download gevolgd. Ook tijdens het gebruik van de app is het mogelijk de gebruiker te volgen. Hiermee kunt u de effectieviteit van uw campagne niet alleen meten tot de download, maar ook de engagement van de klant. Specifieke gegevens van een gebruiker blijven anoniem. Het gaat puur on het meten van de customer journey. Google heeft begin 2013 een eigen tracking product gelanceerd, uiteraard voor Android apps, maar nu ook geschikt voor ios. Een ander veel gebruikt product is Ad ex.

Wat wellicht het meest aantoont dat het mobile kanaal een serieus kanaal voor advertising moet zijn, is onderstaand plaatje:

blg_mobileadvertising

Marije van der Togt, associate partner QiQQER

Meer info via marije.vandertogt@QiQQER.com