Trends 2014 volgens MyOrder

MyOrder is een bestel- en betaalplatform voor bedrijven en consumenten. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 200.000 gebruikers en is MyOrder in 2013 gegroeid van 4.000 naar 11.000 aangesloten locaties. Bestellen en betalen doe je met je smartphone. Bijvoorbeeld in de horeca; niet meer wachten op de ober, maar direct je kopje koffie bestellen. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld parkeren, thuisbezorgd.nl, tankstations (Shell), bloemetje en bioscopen.

QiQQER heeft in samenwerking met Emerce en Nettribes een aantal artikelen geschreven om 2014 in beeld te brengen. In dit artikel geven we Thomas Brinkman, oprichter van MyOrder, het woord om zijn trends en toekomstblik voor 2014 en verder met ons te delen. Zijn voorspelling: bestellen en betalen via smartphone groeit als kool.

Wat zijn algemene trends, ontwikkelingen en verwachtingen voor 2014 op het gebied van digitale media?

Thomas Brinkman: “Online verkopen wordt ook in 2014 steeds dominanter en dat leidt veelal tot vermindering van de omzet van retailers in de offline wereld. De smartphone kan de katalysator zijn om de omzet offline te stimuleren.” Brinkman verwacht dat mobiel steeds meer als verkoopkanaal (nu nog vooral een oriëntatiekanaal) gaat dienen die de omzet in de retailwinkels kan bestendigen. “Dit is overigens ook de reden dat de Rabobank MyOrder voor 80 procent heeft gekocht. Rabobank heeft de visie om de retailers te ondersteunen en wil via MyOrder als aparte BV branchebreed retailers in de binnenstad ondersteunen door een mobiel platform in te zetten als verkoopkanaal.”

Als tweede trend ziet Brinkman relevantie. Relevantie wordt nog belangrijker door de veelheid en groei aan mobiele apps en mobiele sites: Een goed voorbeeld is Fleurop. die al vroeg met e-commerce is gestart en daarin ook zeer succesvol is, echter met m-commerce meer moeite heeft. Het is op je smartphone belangrijk dat je gevonden wordt met een app of een mobiele website, echter omdat je niet elke dag een bloemetje bestelt is Fleurop zelf niet voldoende relevant voor de consument en daardoor staat de app op een lastig vindbare plaats. Fleurop is nu aangesloten bij MyOrder om relevanter te zijn op het moment en plaats dat het nodig is. “

Brinkman verwacht ook dat intelligentie van Big Data verder wordt toegepast op persoonsniveau, denk aan Google Now. “Hoe zorg je ervoor dat de content van de ondernemer zo relevant mogelijk voor de consument wordt. Bijvoorbeeld als je gaat parkeren met MyOrder en je hebt ergens gegeten waaruit blijkt dat je een specifieke wijn waardeert, dat je vervolgens die wijn aangeboden wordt door een slijterij dichtbij de parkeerplaats. Dit biedt allerlei samenwerkingsmogelijkheden en ‘treintjes’ van producten en diensten in een customer journey.” Brinkman verwacht dat samenwerkingen meer gebiedsbreed ontstaan, zodat steeds meer relevante content voor consumenten wordt geleverd.

Wat zijn de trends/verwachtingen die over vijf jaar ‘groot’ zullen zijn?

Brinkman: ‘Over vijf jaar is alles online, alle sensoren zijn verbonden met internet, zodat de content steeds vernuftiger en verfijnder wordt aangeboden, wat uiteindelijk leidt tot kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld dat als uit je agenda blijkt dat je geen tijd hebt om te koken, een voorstel voor een pizza met jouw toppings bij Thuisbezorgd wordt gedaan.

“Daarnaast is mobiel betalen over vijf jaar gemeengoed. Op dit moment zie je al integratie van bestellen en betalen zodanig dat het niet meer als betalen gepercipieerd wordt. Denk aan inapp betalingen via iTunes; het is zo eenvoudig en laagdrempelig dat ‘betalen’ geen apart werkwoord meer is. Kijk naar het parkeren in Amsterdam; 60 procent van alle parkeerbetalingen vindt nu al via mobiel plaats (onder meer via Yellowbrick), waarbij de rekening automatisch wordt betaald.“

Wat zijn trends of verwachtingen die over vijf jaar ‘groot’ zullen zijn, specifiek op het gebied van mobiel?

“Steeds meer bedrijven zullen consumentengedrag en gedragsherkenning van de offline wereld in kaart willen brengen via iBeacon of Sidekick van MyOrder. Klanten checken in de winkel in en worden herkend. Eigenlijk worden hiermee de cookies in de offline wereld gebracht. In 2014 zullen er steeds meer voorbeelden hiervan te zien zijn.” Steeds meer apparaten en verschillende mobiele schermgroottes is een bestaande trend waarmee ondernemers zoals Brinkman rekening houden. Verder ziet Brinkman bij MyOrder dat het marktaandeel Android sterk groeit maar dat de heavy users nog steeds iOS gebruikers zijn.

Terugblik: Waar hebben we ons op verkeken in 2010-2013?

De acceptatie van mobiel betalen bij ondernemers is langzamer gegaan dan gedacht; Brinkman had verwacht dat ondernemers sneller de urgentie hadden gevoeld om online in de offline wereld te integreren. Deze acceptatie lijkt nu in 2013/2014/2015 massaal te komen.

Specifiek voor mobiel: blijven de grote namen in jouw vakgebied aan het roer?

“Het kan de komende jaren vele kanten opgaan; grote partijen als Amazon, Facebook, Apple starten met bestel- en betaalvormen naast het reguliere aanbod van banken en PayPal.” Volgens Brinkman zal uiteindelijk op het gebied van mobiel betalen één platform overblijven dat dominant is. Hij verwacht dat het de partij zal zijn die het beste de online en de offline wereld weet te combineren. Brinkman geeft aan dat de offline wereld zeer gefragmenteerd is in systemen en dat het nog wel jaren kan duren voordat een partij het voor elkaar heeft.