Klantentracking met Smart Video Analyse

Met smart video content analyse (VCA) kun je exact zien hoe klanten door de winkel lopen en wat ze aanraken en oppakken. Het is een relatief nieuwe techniek waardoor je verbeterd inzicht in het klantgedrag krijgt in de winkels.

Als retailer ben je met VCA software in staat om op afstand je winkels live te volgen. Een retailmanager hoeft hierdoor niet meer continu te reizen naar winkels om te checken of de retailformule werkt conform plan. Hij/Zij kan via een dashboard van elke winkel kwantitatieve informatie over het shopgedrag zien. Op basis van deze verbeterde inzichten kan de retailformule steeds verbeterd worden.

Het enige wat je nodig hebt, zijn camera’s in de winkel en VCA software. Deze software filtert zodat mensen niet herkenbaar zijn maar wel waar ze lopen en wat ze aanraken.

Mogelijkheden voor retail

Met video content analyse software en camera’s in een winkel ben je in staat om zogenaamde “heatmaps” te maken zoals onderstaande figuur. Je ziet precies waar klanten in de winkel blijven staan en welke gedeelten van de winkel niet bekeken worden. Hierdoor wordt ook A/B testen in de winkel mogelijk.

Schermafbeelding 2014-12-18 om 10.16.24

De verkoop technieken die nu online worden toegepast kunnen daarmee ook in de winkel worden gebruikt. Denk aan:

  • registratie van alle klantbewegingen; het vastleggen van bezochte plaatsen in de winkel per tijdsperiode per gedeelte van de winkel.
  • Identificeer hotspots in de winkel, bv in deze figuur wordt getoond welk gedeelte van de tafel wordt aangeraakt en hoe vaak.

Schermafbeelding 2014-12-18 om 10.22.59

  • A/B testen; Vanaf het hoofdkantoor live inzoomen op alle retaillocaties en ‚on the fly’ wijzigingen voorstellen.

Deze techniek is gericht op het verbeteren van de winkelomzet op basis van analyse hoe de klant in de winkel shopt. Een mooi voorbeeld van een leverancier van deze software is Prism.com.

De vraag is hoe klanten reageren op camera’s in de winkel. Camera’s voor veiligheid lijkt logisch maar de vraag is of camera’s in de winkel met als doel om klanten te analyseren, ook logisch is. Het is de vraag wat het winkelend publiek er van vindt.

Ook met iBeacon technologie kan klantgedrag vastgelegd worden, echter dan moet wel de klant zijn bluetooth hebben aanstaan. Met video content analyse software en camera’s wordt iedere bezoeker geregistreerd maar niet geïdentificeerd. En dat laatste kan wel met iBeacon technologie waardoor ook een individuele communicatie met de klant kan worden opgestart. Ik kan me wel goed voorstellen dat een combinatie van iBeacons en camera’s en VCA software de optimale mix is om de winkelomzet te vergroten. VCA software voor het verbeteren van de retailformule en iBeacon technologie voor de specifieke informatie op de smartphone die op dat moment relevant voor de klant is.