Start met de customer journey

Gisteren heb ik op het Congress AppGarage gesproken. AppGarage is het nationale appcongres, met informatiemarkt, voor iedereen die geïnteresseerd is in het realiseren van zakelijk succes met behulp van apps. Apps kunnen leiden tot meer sales, betere marketing, hogere klantloyaliteit en of de verbetering van uw bedrijfsprocessen.

Hieronder tref je de QiQQER presentatie:

Mobile2stores2social2online2buy

Welke rol kan mobiel hebben in het aankoopproces? Een voorbeeld van een customer journey is dat iemand eerst een email ontvangt over een product op mobiel, vervolgens het product in de winkel ziet, met vrienden checkt wat zij er van vinden en vervolgens later via internet het product koopt. Voordat je nadenkt over een app moet je de rol van mobiel in de customer journey van je doelgroep duidelijk hebben.

Ook wil je vooraf weten wat de doelen en verdienmodellen zijn. Mobiel is altijd bij je, of je nu onderweg bent, of thuis of in een winkel. Dit maakt dat mobiel zoveel mogelijkheden biedt om een klant te ondersteunen tijdens het kopen van een product, het vinden van informatie of het aanmelden voor een cursus. Daarom moet bij de ontwikkeling voor mobiel altijd worden nagedacht over de verschillende omgevingen waarin de klant zich bevindt en welke informatie in die omgeving relevant is.

Stap 1 is veelal een responsive mobiele website. Als klantloyaliteit belangrijk is of in business2business processen, kan een app een logische vervolgstap zijn. Dit hangt per bedrijf af van de functie van mobiel in de customer journey en de ‘involvement’ van klanten. In de presentatie staan aantal mooie cases van bedrijven die al verder gaan met bijvoorbeeld klantherkenning in de winkel voor persoonlijke aanbiedingen of automatisch extra informatie geven bij een poster op basis van sensoren.

Presentatie Appgarage 121114