Mobiel Betalen aan de kassa!

Dat kan sinds begin september tijdens een proef in Leiden. Bij meer dan 150 winkels kunnen 1000 geselecteerde mensen mobiel betalen. Mobiel betalen is een initiatief van Rabobank, ING en ABN AMRO. De klanten hebben allemaal een nieuwe SIM kaart ontvangen en een Samsung Galaxy Express. Als tegenprestatie verwacht men dat de klant minimaal 25 betalingen doet en meedoet met de enquêtes.

Mobiel Betalen, hoe werkt het?

Gezamenlijk hebben de banken een user interface ontwikkeld in samenwerking met Mastercard. Voor betalingen onder € 25,00 kan zonder mPIN worden betaald. De klant kan in de instellingen aangeven of altijd een mPIN nodig is of niet. Het enige wat de klant moet doen is de telefoon bij de terminal houden en er is betaald. Net als bij het reguliere pinnen aan de kassa, is de bevestiging van de betaling te zien op de terminal en wordt automatisch een pinbon uitgeprint. Voor betalingen boven € 25,00 moet altijd een mPIN worden gegeven. Na het ingeven van de mPIN moet de telefoon weer bij de terminal worden gehouden en er is betaald.

Techniek

Om te kunnen betalen wordt er gebruik gemaakt van NFC (Near Field Communication). Deze techniek bestaat al lang en er is al veel over gesproken. Er bestaan wereldwijd al vele initiatieven waaronder de Google Wallet waarmee je ook kunt betalen aan de kassa via NFC. Het heeft lang geduurd voordat smartphones werden uitgerust met NFC. Nu worden dat er langzaam steeds meer. De vraag is of deze trend zich voorzet. Hier wordt veel over gespeculeerd op het internet. Uiteindelijk is het natuurlijk voor uitrol van mobiel betalen van belang dat een groot aantal klanten beschikt over de juiste smartphones. In deze proef is gebruik gemaakt van 1 smartphone (Samsung Galaxy Express), 1 betaalapplicatie op de SIM (kPN SIM ism Equens) en 2 terminal leveranciers (Atos en CCV) en 1 bankrekening. In Leiden werkt het tijdens de proef erg snel en verrassend voor iedere klant en winkelier.

Bij uitrol moet de techniek en organisatie in de 6de versnelling om alle leveranciers in het ecosysteem gestandaardiseerd op te laten leveren. Interactie tussen smartphone leveranciers en NFC chip leveranciers, banken apps, betaalapplicatie op de SIM/embedded/cloud, terminal leveranciers en de banken backend systemen zorgen er voor dat het nog een lange weg wordt voordat iedereen hiervan gebruik kan maken. Maar als die standaard er is, kan het ook heel snel gaan.

Extra services

De Rabo Betalen app biedt als enige van de drie banken extra services, te weten Saldo informatie, kassabon opslaan en delen, Locaties waar mobiel betaald kan worden en locaties waar interessante coupons zijn. Tijdens de proef kunnen de Rabobank klanten hiervan gebruik maken en aangeven of en hoe zij deze extra services waarderen.

Saldo

De Rabo Betalen app biedt klanten de mogelijkheid voor het inzien van het actuele saldo van de betaalrekening waarmee mobiel betaald kan worden. Na het activeren van de saldochecker functie kan de klant het saldo opvragen via het saldo scherm in de app.

blg_mobielbetalen2

Kassabon

De Rabo Betalen app biedt de klant de mogelijkheid om kassabonnen te fotograferen en op te slaan en te voorzien van transactiegegevens als datum, bedrag en winkelnaam. De kassabon is vervolgens opvraagbaar vanuit het overzicht met kassabonnen. Indien gewenst kan de klant de kassabon delen met anderen, bijvoorbeeld via mail of via social media. In de toekomst is de idee dat kassabonnen automatisch worden gekoppeld aan de transactie.

 

Locaties:

De Rabo Betalen app biedt klanten de mogelijkheid om alle locaties in Leiden op te zoeken waar mobiel betaald kan worden. De app biedt hiervoor een handige overzichtskaart, waarop de locaties zijn aangegeven. Op de kaart staan de locaties van alle participerende retailers, dus ook de retailers van de ABN-Amro bank en de ING bank. De klant kan door een locatie te selecteren de detailgegevens van de winkel (telefoon en adres) opvragen.

blg_mobielbetalen3

Coupons

De Rabo Betalen app geeft ook aan welke winkels interessante coupons hebben. Door het selecteren van een dergelijke locatie in de Rabo Betalen app opent de MyOrder app. De klant krijgt dan direct de Cashback aanbiedingen van de gekozen locatie te zien. Om de aanbieding in MyOrder in te kunnen zien moet de klant zich eerst bij MyOrder registreren.

blg_mobielbetalen4

QiQQER werkt mee aan deze proef en de eerste uitrol door het leveren van het procesmanagement binnen Rabobank Betalen & Sparen, afdeling E-Commerce.

In ieder geval is de proef mobiel betalen in begin september erg positief ontvangen in de media en bij klanten. Aan het einde van de proef weten we op basis van het marktonderzoek wat klanten er exact van vinden. Dit geeft richting voor uitrol.