Mobiel en de voordelen van een API

Het is bekend. Steeds vaker blijkt dat mobile (smartphones en tablets) een belangrijk deel in de customer journey is. 50% van de oriëntatie-processen start op mobiel (volgens een onderzoek van Forrester). Vanwege eenvoud in beheer wordt veelal gekozen voor een responsive designed site die voor mobiel en andere schermgroottes geoptimaliseerd wordt. Maar is dat juiste weg?

De klant verwacht op elk touchpoint van de aanbieder een consistente ervaring van het merk maar ook consistentie op het device. Responsive sites gaan uit van een generieke User Interface op alle devices. Een responsive site is daarom prima als stap 1 in de ontwikkeling van new media diensten maar als uit de customer journey analyses blijkt dat een groot deel van de bezoekers van een specifiek device afkomt, wordt toch vaak een device specifieke dienst ontwikkeld. Zo ontstaat er binnen de E-Commerce afdeling een veelheid van diensten die moeten worden onderhouden; reguliere sites, apps, mobiele sites. En binnenkort wordt ook specifieke content gevraagd voor TV en daarna weer voor de miniTablets. Ook verwacht de klant dat klantcontent zoals bv een wensenlijst direct in alle andere touchpoints opgeroepen kan worden. Een geijkt middel hiervoor is het gebruik van (interne) API’s.

Een API (Application Programming Interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel. Ik noem het altijd universele stekkers waardoor ontwikkelaars veel sneller functies kunnen opnemen bij de ontwikkeling van een nieuwe dienst zonder ingewikkelde code-ontwikkeling.

Over API’s gesproken…….

Vraag: Wat is de overeenkomst tussen AutoCAD, Microsoft Office, eBay, Amazon, Google, Adobe Photoshop, Microsoft Visual Studio 2008, Microsoft Windows Vista, Autodesk 3ds Max, LEGO MINDSTORMS and the Apple iPhone?

Antwoord: Ze zijn allemaal marktleiders in hun specifieke markt en ze hebben allemaal API’s die andere bedrijven kunnen gebruiken om weer nieuwe business op te bouwen. De waarde voor derde partijen zit er in dat ze niet de functionaliteit opnieuw hoeven te creëren maar zich kunnen concentreren op het creëren van toegevoegde functionaliteit. Deze derde partijen hebben weer een automatische installed base van potentiële kopers waardoor ook je marktbereik veel groter wordt.

API’s worden overigens al lang gebruikt in grote bedrijven maar tegenwoordig zie je steeds meer bedrijven die API’s zien als een belangrijk nieuw productkanaal. Je ziet vaak dat bij het eerste interne gebruik van API’s de functies via een API aan partners ter beschikking worden gesteld. Hierdoor leert het bedrijf wat er bij het uitgeven van een API komt kijken: ook hier is beheer en governance belangrijk. Op het moment dat een API openbaar wordt gesteld gaat dit weer een stapje verder. Het maken van goede API’s zijn moeilijk; maak het simpel en beschouw de API consument als je business partner (jij hebt succes als zij het hebben).

Facebook en twitter API’s zijn natuurlijk extreem succesvol. In Nederland heeft bol.com een succesvolle api strategie geïmplementeerd begin 2012. Hiermee worden duizenden ontwikkelaars in de gelegenheid gesteld om het bol.com-assortiment te integreren in hun eigen sites en apps en daarmee zelf commissie te verdienen. De Open API biedt een perfecte zoekfunctionaliteit en zorgt voor de real-time beschikbaarheid van alle relevante productinformatie. Bol.com was de eerste winkel in Nederland en België die zijn platform open stelt voor de buitenwereld. 

De voordelen van een API nogmaals op een rijtje:

  • Groei van ontwikkelingscapaciteit
  • Converteren van concurrenten in partners
  • Groter marktbereik
  • Empowering gebruikers

Kortom: om goed en snel te kunnen ontwikkelen voor al je touchpoints heb je veelal (in eerste instantie) interne API’s nodig om alle diensten beheersbaar te houden. Wil je ook versnelling krijgen is het gebruik van externe API’s zeker het overwegen waard. In Februari jl is een api strategie conferentie in New York geweest met interessante presentaties.