NFC is ‘here to stay’

Vorige week werd in Barcelona het Mobile World Congres gehouden. We hebben daar weer veel NFC (near field communication) -initiatieven kunnen zien. Vorig jaar waren die met name gericht op mobiele NFC-betalingen. Dit jaar worden grotere delen van de customer journey met NFC ondersteund.

Customer journey


In onderstaand figuur zie je de customer journey (klantreis) binnen retail. NFC zal hierbinnen een steeds grotere rol gaan spelen. Bijvoorbeeld met het verstrekken van informatie tijdens de planningsfase. Denk hierbij aan aanbiedingen, productinformatie, transport, locatie, kaarten, dagplanning en social. Bij het verstrekken van informatie gaat het onder meer om service updates, reisinformatie, fast track rijen, handleidingen, geo-fence diensten en winkellijsten. Een aantal van deze diensten kan met NFC worden ondersteund. Gedurende de transactie kan natuurlijk NFC worden ingezet voor het mobiel betalen aan de kassa. Daarnaast kunnen de volgende diensten relevant zijn; klantenkaarten, coupons, loyaliteitsprogramma’s, en het inwisselen van kassabonnen. Na de transactie zien we mogelijkheden voor cross-selling en hulp bij de terugreis zoals reisinformatie of parkeerinformatie.

nfc_journey

Mobile World Congres organisatie GSMA gebruikt NFC in haar app


Organisator GSMA heeft een app ontwikkeld om het evenement te ondersteunen. In deze app is uitgebreid aandacht besteed aan NFC-toepassingen gedurende meerdere fasen in de customer journey. Bijna alle laatste modellen van Samsung beschikken over NFC. En ook aan mensen met een iPhone is gedacht. Er is een speciale NFC case voor iPhone aangeboden door Incipio (in samenwerking met Device Fidelity).

De functies die je binnen het congres met NFC kon gebruiken zijn de volgende:

  • Via NFC en je NFC-badge snel en gemakkelijk inchecken.
  • Speciale NFC-contentmachines om een documenten te downloaden, zoals conferentieprogramma, event news en whitepapers.
  • Smart food; na inchecken via NFC in de catering stores kan een coupon worden ingewisseld, tevens mag je dan gebruik maken van de fastlane.

Kanttekening bij NFC


De werking van de NFC-functie in de GSMA app was overigens niet altijd optimaal. De iPhone case werkte in eerste instantie niet. Na downloaden van de laatste app-updates, het openen van de app en het verwijderen van een NFC cashless sticker werkte de iPhone case eindelijk. De radiogolven van de NFC sticker en de NFC case leken met elkaar te interfereren. Met de Samsung Express werkte het fast inchecken met de badge ook al niet. Het lukte wel om content te downloaden via de speciale machines. Bij navraag bleek de Samsung Express vaker niet te werken bij het inchecken. De technische randvoorwaarden blijken nog niet door elke smartphone op dezelfde manier te worden ingevuld.

Benchmarking


We hebben veel werkende demo’s gezien met een uitgebreidere customer journey (bijvoorbeeld aanbiedingen en klantenkaarten) in retail. We zagen echter nog weinig echte implementaties. Hierdoor lijkt het zo dat Nederlandse implementaties van NFC-toepassingen voorop lopen. Hieronder in het kort een paar voorbeelden van huidige opvallende NFC-implementaties in Nederland. *

* Mobiel betalen in Leiden


Mobiel Betalen aan de kassa!Dat kan sinds begin september 2013 tijdens een proef in Leiden. Bij meer dan 150 winkels kunnen 1000 geselecteerde mensen mobiel betalen. Rabobank heeft besloten de proef te continueren en later in 2014 mobiel betalen landelijk te introduceren. Rabobank biedt in deze proef ook toegevoegde diensten als saldo, kassabon, locatie informatie en aanbiedingen.

* MyOrder Sidekick

In de MyOrder applicatie worden in Leiden cashback aanbiedingen aangeboden. Op het moment dat je via NFC incheckt in de winkel, ziet de winkelier je profiel en je actieve coupons op zijn tablet. Op het moment dat de consument de aanbieding koopt (eventueel met mobiele NFC betalingen), wordt de cashback teruggestort. *

* MyOrder Cashless


Met behulp van een NFC sticker biedt MyOrder nu al bij vele restaurants bij bedrijven en sportkantines contactloos betalen via de NFC sticker en een separate terminal.

* Buzzoek


Buzzoek maakt gebruik van de bestaande NFC-kaarten, zoals bijvoorbeeld de OV-Chipkaart. Zij gebruiken deze kaart (of elke andere kaart met een NFC chip) vervolgens als klantenkaart, zodat je moeiteloos met mobiel of de kaart via NFC klantenpunten kunt sparen.

* Yes.tap


Met mobiel bestellen via NFC direct van de menukaart biedt Yes.tap voordeel en snelheid in fastfood restaurants en andere horecagelegenheden.

 

Uiteraard zijn er meerdere technologieën, maar we zien nu al zoveel marktpartijen en consumenten NFC omarmen dat de technologie zeker kans van slagen maakt. Dit artikel is ook gepubliceerd op Emerce.nl