Traditionele roadmap alleen volstaat niet meer

Hoe ziet een roadmap naar een succesvolle digital business er uit?

Tijdens Emerce Eday gaf Forrester, Benjamin Ensor, een presentatie over de belangrijkste stappen die leiden tot een succesvolle uitvoering van de digitale strategie. De belangrijkste conclusie is dat de traditionele roadmap niet meer volstaat in een wereld waarin continue technologieën en consumentenvoorkeuren wijzigen. Wij zijn het hier volledig mee eens en helpen onze klanten een digitale experience te leveren.

Wanneer is een digitale business succesvol?

Bedrijven met een digitale business exploiteren continue nieuwe technologieën om extra digitale toegevoegde waarde ‘digitale customer experiences’ voor consumenten te ontwikkelen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van meerdere touchpoints zoals mobile websites/apps of producten zoals connected cars. Daarnaast verbeteren ze continue de ‘digitale operational excellence’. Denk hierbij aan digitale tools voor werknemers zoals het ondersteunen van het verkoopproces met iPADs op de winkelvloer of het ontwikkelen van API’s. Zie figuur 1. Bedrijven die in staat zijn om zowel te excelleren in een optimale digitale experience als een goede digitale operationele organisatie hebben, zullen succesvol zijn.

Figuur 1:

Schermafbeelding 2014-11-10 om 14.51.51

 

Waarom lukt het sommige bedrijven niet om succesvol te zijn in de digitale wereld?

Uit het Forrester onderzoek blijkt dat topmanagers bij bedrijven twijfelen of hun bedrijf wel klaar is voor de digitale transformatie, zie figuur 2.

Figuur 2:

Schermafbeelding 2014-11-10 om 14.52.12

De traditionele manier van het transformeren van de huidige situatie naar de gewenste situatie is via het ontwikkelen van uitgebreide roadmaps. Deze traditionele roadmaps zijn volgens Ensor vaak niet leesbaar voor stakeholders en al na een paar maanden niet meer actueel. Bijvoorbeeld door gewijzigde technologieën of veranderde consumentenwensen. Hij pleit dan ook voor een geïntegreerde agile business aanpak.

Hoe voeren succesvolle bedrijven de digitale strategie uit?

De digitale business transformatie is geen eindstation, het is een reis van incrementele iteratieve verbeteringen. En op die reis van verbeteringen leer je van je klant, wijzigen technologieën zodat je continue ontwikkelingen kunt aanpassen. Dit betekent dat de bouwblokken naar de eindvisie wel kunnen worden beschreven maar nog niet exact welke nieuw te ontwikkelen functies dit betreft.

Veelal wordt gestart met het ontwikkelen van een visie en vervolgens worden customer journey maps gemaakt. Al snel worden prototypes gemaakt die direct kunnen worden gevalideerd door de consument. Vervolgens moet de organisatie processen en de juiste capaciteiten hebben die het ontwikkelteam in staat stelt de gewijzigde uitgangspunten weer te kanaliseren in nieuwe ontwikkelingen.

Volgens Forrester stuur je in de uitvoering op het team en vertrouw je er op dat zij op basis van feedback van de klant, medewerkers en de markt de juiste incrementele verbeteringen toepassen.

Cultuur:                       Bevorder een cultuur van digitale innovatie

Organization:             Stuur op het opleveren van verbeterde digitale experiences

Technology:                Maak dit mogelijk met technologie

Metrics:                       Onderbouw besluiten met consumentendata

Figuur 3: Van strategie naar uitvoering

Schermafbeelding 2014-11-10 om 14.52.58

Als laatste geeft Forrester aan dat de reis met incrementele verbeteringen nooit zal stoppen en helemaal ingebed moet worden in de dagelijkse business.